Želim vam srećan Božić, nadam se da ga lepo provodite! 

Danas je na redu još jedan gostujući post koji je pisala Jasmina, a ima veze kozmetikom i kuhinjom, tačnije onome što u njoj možete da pronađete a što će vam poslužiti za negu lica. Neke od ovih stvarčica ste možda već isprobali, neke možda i ne, ali se svakako nadam da ćete uživati u današnjem tekstu 🙂

Od kada je to nega postala luksuz? Ovih dana sve češće čujem rečenice kao što su „baš je briga, ima para, tako bih i ja izgledala da trošim toliko po salonima“ ili „nemam kada da se posvetim sebi, imam obaveze“, i sve to u meni budi neki revolt.  Često su me plašili da kad postanem majka neću više imati ni vremena ni sredstava da se posvetim sebi. I evo me danas, pišem da vam potvrdim da je to besmislica i da za negu svako može odvojiti desetak minuta i poneku namernicu iz špajza/frižidera kako bi nešto korisno učinila za sebe a da je ne grize savest da je potrošila previše vremena i/ili novca.

Za potrebe ovog posta, izdvojila sam svojih pet omiljenih mućkalica koje redovno koristim i koje provereno daju rezultate:

 

1. Aspirin maska

aspirin_acne_mask-720x720

Aspirin svi imamo u kući, eto, da se nađe…pošto ne patim od glavobolja ja svoj češće koristim za pravljenje legendarne maske za lice. Dva ili tri aspirina od po 500mg samo pokvasim vodom i stavim u plastičnu činijicu. Nakon 2-3 minuta, aspirini popuste i zdrobim ih kašićicom. U tako dobijenu masu dodam 1 kašiku meda i dobro promešam. Nanosi se na čisto oprano lice a idealno je za kožu sklonu bubuljicama, flekama od istih, smanjenje crvenila i čišćenja pora. Ovu masku nije poželjno koristiti više od dva puta nedeljno a drži se na licu oko 20 minuta.

.

 2. Piling sa kafom i kiselim mlekom

coffee-and-yogurt

Kafu konzumiramo svaki dan, a nekad i više puta. Ona je povod za druženje, priču, sredstvo protiv glavobolje, niskog pritiska… u poslednje vreme i kozmetička industrija prepoznala je potencijal u ovoj namernici pa tako danas možemo naći kafu u različitim preparatima. Iza prijatnog užitka ispijanja kafe ostaje takozvani soc – noćna mora za slivnike, ali idealno sredstvo za kozmetiku iz kućne radinosti. Ono što domaćice znaju je da talog od kafe koriste za pranje ruku kako se ne bi poznavalo da su seckale beli luk ili da šoljicu sa talogom ostave u frižider kako bi pokupio neprijatan miris. Takođe, mnoge naše bake koristile su isti taj soc za ulepšavanje. Recept ide nekako ovako: 1 mera taloga kafe + 2 mere kiselog mleka (ili pavlake) pomeša se i dobije fini piling za lice i telo. Neću vas daviti kako se koristi pilig (mislim da je suvišno) ali moram da napomenem da ćete za sobom morati da isperete umivaonik odnosno kadu jer je masa baš messy, ali se i te kako isplati!

 

 3. Maska od gline i aktivnog uglja

9d466283-e3dc-4ca7-8af0-f1927eceffcc

Oduševljena sam glinom kako za spoljašnju upotrebu tako i za unutrašnju. Za ovu namirnicu već postoji zaseban post (jer ga zaslužuje), ali sam u međuvremenu isprobala još jednu kombinaciju koju od tada redovno koristim i jedva sam dočekala da je podelim sa drugima. Radi se o maski za lice sa glinom i aktivnim ugljem, a namenjena je prvenstveno mladoj, masnijoj, donekle i problematičnoj koži. Žao mi je što za nju nisam znala ranije u pubertetu jer bi me poštedela mnogih eksperimentisanja! Mada i sad kad izađe poneka dosadna bubuljčica jedva dočekam da je dokrajčim ovom genijalnom mućkalicom. U običnu masku sa glinom (već sam opisala kako se priprema), doda se 2 eventualno 3 sadržaja iz kapsule aktivnog uglja. Maska se drži dok se skroz ne osuši i onda skine vodom uz blage kružne pokrete kako bi se pospešila cirkulacija i odradio blagi piling. Obe namernice su izuzetno jeftine i dostupne, a u kombinaciji čine čudo!

 

 4. Maska za uklanjanje mitisera

629px-Make-a-Homemade-Pore-Strip-Step-2

Tračice za uklanjanje mitisera sa nosa su genijalna stvar, ali niti su jeftine, niti su mi bile zadovoljavajućeg kvaliteta odnosno učinka. U drogerijama kod nas nema onih koje preferiram, ali sam zato pronašla idealan način da ih koliko-toliko zamenim. U svakoj prodavnici zdrave hrane može da se kupi kupi masa za želatin bez ukusa i boje, a svako od nas u frižideru ima bar tetrapak mleka. U staklenoj posudici pomešam kašiku želatina i kašiku mleka tako da se dobije naizgled grudvasta smesa. Zatim je stavim u mikrotalasnu na 10 sekundi i dobije se nekakva polutečna smesa koju nanesem u tankom sloju na područije okupirano mitiserima. Drži se 10 minuta posle čega je lagano odlepim – sve podseća na onu igru sa oho lepkom kad smo bili deca . Još jedna od prednosti ove maske nad onim kupovnim tračicama je što možemo da je lepimo i na druga mesta jer su kupovne namenjene isključivo za područije nosa. Ako ste dovoljno pažljivi i skinete masku iz jednog komada, izbliza se možete diviti ili zgražavati nad činjenicom šta je sve egzistiralo u vašim porama…

 

 5. Tonik od zelenog čaja

DIY-3in1-for-hair-and-face-Leave-in-rinse-for-frizzy-hair-Facial-mask-for-acne-pimple-blackhead-green-tea-vodka-cleans-toner-tonic-blonde-8

Jednostavno da jednostavnije ne može biti! Prokuvajte 200ml vode, dodajte 1 kesicu zelenog čaja, i voila! Dobili ste tonik za kožu lica i tela od namirnice poznate po velikoj količini antioksidansa. Negde sam čitala da su ovom metodom gejše održavale svoj besprekoran ten. Tako napravljen (običan) čaj nanosi se isto kao i drugi tonici, dakle vaticom na čisto lice bez ispiranja. Jedan od odličnih načina upotrebe je i da se sipa u raspršivač i koristi umesto termalne vode – na primer leti za osvežavanje lica. Ukoliko vam se ovo čini previše jednostavnim, uvek možete dodati i jednu kesicu kamilice i uživati u kombinovanim blagodetima obe biljke.

 

 Da li ste već isprobali ili koristite neki od ovih recepata? Imate li i vi neke predloge?

 

Izvor fotografija> 1. beautybanter.com, 2. ladyformula.com, 3. livestrong.com, 4. wikihow.com, 5. nickycrystal.com

Komentari

comments

14 Responses

  1. Avatar
    Jelena

    Koristim ponekad masku koja je mogu reci odlicna za problematicnu kozu (masna t zona, akne na nekim mestima I dosta fleka od istih). Sastoji se od 2 kasike griza, meda dovoljno da sjedini masu I nekoliko kapi limunovog soka.
    Probala bih masku sa aspirinom I glinom ali nekako me je strah 🙂 koza mi je dosta osetljiva pa je to razlog mada cula sam nekoliko dobrih utisaka o glinenoj smesi 🙂

    Reply
  2. Avatar
    Gordana

    Vecinu ovih sastojaka koristim i zaista su dobri za negu koze. Potrebna je samo volja i doslednost. Aspirin do sada nisam probala ali sigurno cu – hvala za ideju!

    Reply
  3. Avatar
    rea

    unapred se izvinjavam na raspisivanju i opsirnosti.
    nego… nesto sam probala, nesto ne. moja koza je kombinovala ali i dehidrirana + imam i prosirene pore. evo sta sam primetila da mi prija:
    – kasicica kafe + malo cedjenog limuna, ostavim da odstoji desetak min. i sperem (sto ume zbog kafe da bude prilicno messy). ovo zapravo nije maska, nego pre piling (zbog grubih zrnaca kafe) i zato ne treba preterivati, 1-2 nedeljno max. lice nakon tih desetak minuta bukvalno bljesne (na dobar nacin).
    – soda bikarbona razredjena u vodi. nekad stavljam kao masku a nekad kao piling (tada malo izmasiram lice kruznim pokretima). opet – ne preterivati, jednom nedeljno je dovoljno. ova maska mi vidno iscisti i vizuelno suzi pore (samo na dan, dva doduse).
    – maske od gline, generalno. nije domaca radinost ali je mnogo dobra stvar. tu se najbolje pokazala shenemil, nije nesto skupa (mislim da kosta manje od 300 din.) jedino sto ni sa njom ne treba preterivati, ja kreten sam inicijalno bila toliko odusevljena da sam krenula da je mackam svaki boziji dan, pa sam nepotrebno isusila lice. ali od kad koristim razumno – opet sam bas zadovoljna.

    ono sto sam, pak, primetila da mi nikako ne prija su sve varijacije maski koje sadrze neki mlecni proizvod. ima ona maska koja predstavlja kombinaciju vitamina c i kisele ili slatke pavlake (u zavisnosti da l je lice masno ili suvo) koja je mnogim zenama (navodno) preporodila kozu a ja se od nje samo osecam kao pokretna mast. mislim, verovatno “radi posao” ali osecaj je meni bas gadan. med za moju kozu ne radi bas nista. dok limun vidljivo pomaze ali nikada, i jos jednom: nikada ne nanositi sam limun na lice, vec samo ili razredjen ili u kombinaciji sa jos necim.

    probala bih i ovu masku sa aspirinom ali, naravno, kod mene u kuci niko nema problem sa glavoboljama pa nemamo ni stekove aspirina za ne-daj-boze. :/

    Reply
  4. Avatar
    perfumediamond

    Veoma koristan post !!!
    Tursku kafu nazalost ne pijem, pa cu to da preskocim, ali sve ostalo cu da probam… U poslednje vreme imam neke probleme sa potkoznim bubuljicama na bradi, cim jedem nesto masno ili cokoladu, eto ih…. Doduse, najveci problem napravim sama kada ih cackam, a retko to ne radim… 🙁
    U svakom slucaju, za ovu aspirin masku sam vec cula, ali cu je sad po preporuci sigurno i isprobati !
    Dodajem i masku od sveze izgnjecene banane, koja je nevidjeno messy, ali je koza posle nje prekrasna, cisti, hrani, ama sve… Jedino sto treba da pazite je da koristite bas zrelu bananu.
    U svakom slucaju, uvek glasam za prirodnu kozmetiku, pogotovoiz kuhinje i isprobanu !!! 🙂

    Reply
  5. Avatar
    Magrit

    Odlican post, uvek volim ovakve savete !
    Za recept sa aspirinom sam ranije cula, ali sad moram da ga isprobam, zvuci jednostavno a efektno.
    Odnedavno imam sapu sa aktivnim ugljem, i zaista je sjajan ! Cak sam oprala kosu sa njim tri puta i mali problemcici su potpuno nestali.

    Reply
  6. Avatar
    nail crazy

    odlični recepti 😀
    moram priznati da sam ovakve pripravke iz kućne radinosti puno češće koristila dok sam bila mlađa, sad ih redovito zaboravim pa češće posegnem za već gotovim kupljenim 🙁

    Reply
    • Avatar
      Jasmina

      Maske skidam obicnom vodom, umivanjem. Umesto obicne vode moze se koristiti i gazirana voda ili caj npr od kamilice.

      Reply
  7. Avatar
    Branka

    Da li se tonik th. caj moze upotrebiti samo jednom,ili sme da stoji nekoliko dana? Hvala 🙂

    Reply
    • Avatar
      Jasmina

      Ja ga upotrebljavam 2-3 dana, nakon toga već nestane. Moje zapažanje je da ne gubi na kvalitetu i svojstvima.
      Pozz

      Reply
  8. Avatar
    Coka

    Bas volim ovakve postove!! Ovu aspirin maskicu moram probati,imam problematicnu kozu,ali nije nista strasno!! 🙂

    Reply
  9. Avatar
    Marietta

    Probala sam masku sa zeletinom i mlijekom ali nisam vidjela neki efekat ciscenja. Elem nisam je mogla odlijepiti vec sam morala da je skidam vodom. Mozda mi lice nije bilo bas necisto ali neke potkozne mitisere nisam uspijela ukoloniti.:(

    Reply
  10. Avatar
    suncica

    Nemam mikrotalasnu 🙁 a bas mi se dopada ta ideja za masku?
    Imate li neki drugi prijedlog ?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.